woensdag 9 mei 2012

In staat van paraatheid

Het is onrustig in V. In oktober zijn de presidentsverkiezingen. Dat is op zich al reden genoeg voor onrust. Maar nu is daarbij de huidige, herkiesbare, president C. ziek. Ernstig ziek en onder behandeling. Het gonst van de geruchten. Hij redt het niet tot de verkiezingen. Hij is overleden. Hij is genezen. Wie komt er aan de macht als hij overlijdt voor de verkiezingen? Komt er weer een staatsgreep? Voor of na zijn overlijden? President C. vecht voor zijn gezondheid en zijn positie en denkt niet aan opgeven. Volgens geruchten.

De stad is onveiliger dan ooit tevoren. Het aantal moorden per dag rijst de pan uit. Het aantal ontvoeringen staat op 10 per dag. De laatste tijd opvallend veel slachtoffers uit diplomatieke kringen. We kunnen er maar zo voor worden aangezien. Geruchten doen de ronde over het waarom en de politieke motieven achter deze wandaden. De onrust slaat toe. Vrienden, buren, kennissen wijzen ons erop dat we voorraad moeten inslaan. Bij ernstige onlusten of een staatsgreep moet je voorbereid zijn. En die voorbereiding moet nu beginnen. Onze werkgever is zich ook aan het voorbereiden. Het actualizeert evacuatieplannen en controleert communicatiemiddelen.

Het gewone leven gaat gewoon door. We relativeren, zijn op ons hoede, laten ons niet gek maken. Geruchten zijn geruchten, en al is het onrustig in V., de rust kan evengoed wederkeren. Het land, de stad en wij zijn in staat van paraatheid. Zolang we niet in hoogste staat hoeven springen, is alles onder controle. We blijven alert. Maar wel vanuit Europa deze zomer. In alle rust.
Mei 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten