vrijdag 29 juni 2012

De Heilige Geest

Ineens hingen ze door de hele wijk. Grote reclameborden die de diensten aan prezen van een mij onbekende bank. Volgens de boodschap op het reclamebord was het evenwel een reeds lang bestaande (Portugese) bank: wellicht was er recent een filiaal geopend hier in de stad, of misschien werd er gewoon reclame gemaakt om nieuwe klanten te werven. Hoe het ook zij, het was de naam van de bank waardoor ik werd gegrepen. Banco Espirito Santo. De Heilige Geest bank.

Mijn verbeeldingskracht werd geprikkeld. Hoe werd deze naam ooit verzonnen? Welke gedachte zat er achter? Een onwrikbaar geloof en rotsvast vertrouwen dat geld, bewaard onder de hoede van de Heilige Geest, gegarandeerd veilig zou zijn?

Banken hebben doorgaans zakelijke, professionele namen. Sterk als ijzer, hard als staal. De hoogste rente, de meest betrouwbare partner, de beste service, dé kredietverlener. Maar allemaal getroffen door de crisis. De een wat harder dan de ander, de een wat eerder dan de ander, maar ook banken ontkomen niet aan de greep van de financiele ellende. En waar gaan we dan naar toe met de weinige spaarcenten die we nog over hebben? Waar kunnen we op vertrouwen? De crisis is meedogenloos. Je kan nog zo goed zijn in je vak, maar dat betekent niet dat je je baan niet kan verliezen. Je kan nog zo hard werken, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je eigen bedrijf floreert. Je bank kan nog zo´n degelijke professionele naam hebben, maar dat betekent niet dat hij niet aan de crisis ten onder kan gaan.

Zou de Heilige Geest bank in deze tijden van crisis veel nieuwe klanten werven? Klanten die banken met zakelijke formele namen hebben zien wankelen, zien vallen, zien vergaan en die hun financiele bezittingen derhalve liever onder de vleugels van een hogere macht brengen? Zou de oprichter van de Heilige Geest bank destijds zelf een rotsvast vertrouwen hebben gehad in de Heilige Geest of zou hij hebben aangevoeld dat op een dag de mensheid ook in financiele kwesties toevlucht zou zoeken tot meer dan zakelijkheid?

Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en zocht informatie over de Heilige Geest bank. En wat bleek? De bank ontleent zijn naam aan de achternaam van de oprichter. Meneer Espirito Santo. De basis was geen rotsvast vertrouwen, geen voorzienende blik. Het was een achternaam. De heilige Geest bank had ook de Jansen bank kunnen heten.

Soms moet je niet alles willen weten. De waarheid kan ontnuchterend zijn.
Juni 2012

2 opmerkingen:

  1. Grappig! Soms heb je dan van die achternamen die bij hun beroep passen, vind ik ook wel wat hebben.
    Banken, namen, ze horen er te staan, krachtig, zoals je schrijft, maar in deze tijden is niks zeker, hopelijk komt er terug wat meer duidelijkheid voor onze kids.
    Met of zonder geest :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer met beide voetjes op de grond, halleluja ;-) We kunnen alleen maar lijdzaam toezien en hopen dat het terug betert.

    BeantwoordenVerwijderen