maandag 2 april 2012

Vervroegde ouderdom

Manlief, doorgaans zachtmoedig en geduldig, stelde zich dit weekend ineens hardvochtig op en zei het mij te verbieden nog achter het naaimachien te gaan zitten totdat ik mijn ogen zou laten testen. Ik had namelijk eens geklaagd over hoofdpijn nadat ik een uur of twee achter het machien had gezeten. Maar dat kon volgens mij ook best aan de hitte liggen. Ik had ook een keer terloops opgemerkt dat die hele kleine lettertjes op medicijnbijsluiters soms lastig te lezen zijn. Maar dat waren naar mijn mening dan ook echt hele kleine lettertjes. Maar erger nog, manlief was erbij toen ik, alweer maanden geleden, in het bijzijn van mijn ouders hele kleine lettertjes probeerde te lezen en - helaas hardop – in opperste verbazing opmerkte dat met mijn moeder´s leesbril op die hele kleine lettertjes ineens beter leesbaar waren.

Vandaag moest die ogentest dus plaatsvinden, want ik ben van plan om voordat mijn schoonouders in de paasvakantie op bezoek komen nog het een en ander te fabriceren op het machien. Toen de opticien hoorde wat ik kwam doen, zei ze direct: ah, dat is een geval van vervroegde ouderdom. Vervroegde ouderdom. Dat is nog eens een manier om een bril te verkopen. Breng je klanten in de juiste stemming, positief en vol zelfvertrouwen. Vervroegde ouderdom, er schoten mij de wildste gedachten door het hoofd, maar positief werd ik er niet van.

Toen de test afgenomen was, bleek het allemaal best mee te vallen, vooral wat mijn verziendheid betreft: + 0,25 aan een oog. De eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat er bij hetzelfde oog ook -1,5 werd gemeten, en -0,75 aan het andere oog, maar dat zijn zeer bescheiden waarden.

Toen ik tegen manlief zei dat het dus allemaal reuze meevalt en dat mevrouw de opticien haar woorden dus maar beter kon terugnemen omdat er van vervroegde ouderdom geen sprake is, keek hij mij eerst niet begrijpend en vervolgens grijnzend aan en zei dat de opticien nooit het verdict vervroegde ouderdom had uitgesproken. Mijn spaanse vocabulair is groot maar niet onfeilbaar en van oogkundige termen heb ik natuurlijk geen benul. Wat de opticien mij kennelijk duidelijk wilde maken is dat verziendheid over het algemeen begint rond het veertigste levensjaar en dat het feit dat ik wellicht enigszins verziend zou zijn, zou kunnen duiden op vervroegde verziendheid. Als ze had geweten dat ik slechts een jaar verwijderd ben van de 40, had ze deze opmerking vast niet gemaakt. Positief gestemd en vol zelfvertrouwen kan ik dan ook niet anders dan concluderen dat mevrouw de opticien dacht een jonge vrouw van begin dertig voor zich te hebben. Dat is nog eens een manier om een bril te verkopen!
April 2012

2 opmerkingen:

  1. Hahaha! een oude jonge blom! Dus je hebt geen bril genomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben het nog even aan het laten bezinken. Maar het is slechts uitstel, geen afstel...

    BeantwoordenVerwijderen