dinsdag 3 januari 2012

De feestdagen

Ergens heb ik altijd weer het idee dat we de kinderen ineens vanuit het niets rond 5 december meeslepen naar de ambassade waar een man in een lange rode jas en een rare hoed op iets tegen ze zegt en een zwart persoon ze wat pepernoten en een cadeautje geeft. Je probeert uit alle macht dat gevoel van vroeger over te brengen, de spanning, de opwinding, sinterklaas! Vertellen, kleurplaten, intocht kijken, pepernoten bakken, pakjesavond, maar toch. De sfeer die in Nederland hangt op deze dagen, de versiering in de stad, de muziek, de activiteiten op school (ook al wordt dat allemaal steeds minder werd mij verteld), dat krijg je hier niet nagebootst. En bovenal natuurlijk het feit dat niemand weet waar je het over hebt. Je kind wordt ofwel niet begrijpend aangekeken (waar heeft die het over?!) ofwel meewarig (dat schaap weet niet dat Santa Claus de 24e en niet de 5e komt!).

Kerstmis wordt hier uitbundig gevierd: overal groots versierde kerstbomen, op school worden engeltjes gemaakt, kerstliedjes gezongen, kerstverhaal verteld, en op 24 december middernacht doet het vuurwerk niet onder voor dat van de 31e. Kerstmis betekent hier ook cadeautjes, overdadig veel cadeautjes die de 24e om middernacht worden opengemaakt. Maar wij hebben cadeautjes met sinterklaas op 5 december als Nederlandse traditie en met driekoningen op 6 januari als Spaanse traditie. Bovendien de verjaardag van zoonlief daar precies tussenin. Een overdaad aan cadeautjes, dus in dit huis geen cadeautjes onder de kerstboom.

Dat klinkt redelijk vanuit volwassen oogpunt bezien. Maar als je vier jaar oud bent en sinterklaas, de kerstman en de koningen zijn allemaal even echt, dan is de logica soms ver te zoeken. Want waarom komt sinterklaas alleen voor de Nederlandse kindjes? De kindjes hier zijn toch ook lief geweest? En hij bracht toch ook cadeautjes voor onze Duitse vriendinnetjes? En hoe komt hij dan zo snel vanuit Nederland hier? En is het paard dan niet bang in het vliegtuig? En het vliegtuig is toch groot, daar kunnen dan toch voor alle kindjes hier wel pakjes in? En als ik dan lief ben geweest, waarom weet de kerstman dat dan niet? Hij en sinterklaas zijn toch vrienden? En waarom krijgt m´n zusje dan wel een pakje van de kerstman (op school)? En zijn jullie dan niet blij dat kindje Jezus is geboren? En als de kerstman bij onze Spaanse vriendjes komt, waarom dan niet bij ons? Mijn zus en ik zijn toch ook Spaans net als pappa? En waarom doen de koningen er zo lang over om te komen? Die kunnen toch ook met het vliegtuig gaan?

Het is bijna 6 januari. Dan zijn alle feestdagen weer achter de rug en hebben we bijna een jaar de tijd om een gedegen verhaal in elkaar te draaien dat aan alle kanten klopt. Ook vanuit kinderoogpunt bezien.
Januari 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten