zondag 4 november 2012

Warm, koud en nat

Er heerst hier de wijdverspreide overtuiging dat warm niet samengaat met koud en/of nat. Daar word je namelijk ernstig ziek van, van koud en/of nat na warm. De ins en outs van dit principe leerde ik de afgelopen maanden van L., onze steun en toeverlaat bij het schoonhouden van het huis. Zij is een fervent aanhangster, en zoals zij zijn er velen. En zoals bij de meeste fanatieke overtuigden, geldt voor L. het principe met name waar het strijken betreft.
 
Er wordt niet gestreken als het regent of dreigt te gaan regenen. Na het strijken wordt er niet afgewassen. Na het strijken wordt de koelkast niet geopend en wordt de vloer niet gedweild. Na het strijken zou er ook niet gedoucht of gezwommen worden, of een ijsje gegeten worden. Onze routine is er inmiddels op aangepast. Als ze na het strijken wil lunchen, pak ik voor L. de kaas en de boter uit de koelkast. Als ik er niet ben, eet ze niet. Op strijkdagen doe ik de afwas. Grijze dagen zijn een uitdaging. Vanaf een uur of elf `s ochtends wordt er regelmatig peinzend naar buiten gekeken. Tegen half 1 is het mijn beurt om op toneel te verschijnen. “Zou het gaan regenen, denk je?” “Het ziet er wel grijs uit, dreigend ook.” “Ik zou de strijk maar laten liggen tot volgende week, stel je voor dat de bui net losbarst als je na het strijken de deur uit gaat…” L. weet dat ik er een beetje om moet lachen. Vindt ze niet erg. Zolang ik maar meewerk en er voor zorg dat ze na warm niet wordt blootgesteld aan nat en/of koud.
 
Er wordt bij ons niet veel gestreken. De meeste kleding wordt netjes opgevouwen en alleen wat kantoorkleding en jurkjes worden gestreken. Doorgaans door L.: ze doet het strijkwerk na het sopwerk, ik doe de koelkast open en dicht en bovendien regent het hier niet zo gek vaak. Maar je zou maar aan het begin van een lange, natte herfst staan, zonder een L. die voor je strijkt. Ik stel mij een zekere mate van huishoudelijke chaos voor, waarin niet kan worden gestreken vlak voor het boodschappen doen, het schoonmaken, het ophalen van de kinderen, het uitlaten van de hond, het koken, het afwassen, het douchen… Men zou waarschijnlijk ongestreken door het leven gaan. En dat zou eigenlijk geen slecht idee zijn. Ongestreken als nieuwe norm. Dat scheelt een berg werk. Misschien is het zo`n gek principe nog niet.
November 2012

3 opmerkingen:

 1. Ik ben volledig eens met die nieuwe norm, voorstander! :-) Hhéhéh, wat een gek bijgeloof :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nog een ineens fervent aanhanger van dit heerlijke bijgeloof!!!!
  Ik kreukel van genoegen opeens!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig, niet slecht dat bijgeloof, dan werd hier volgens mij niet gestreken, te veel regen, te nat,...
  Veel mensen zeggen hier hout vasthouden, zoeken dan ook een stuk hout om echt vast te houden, dat is al even gek, van waar komen die dingen toch :)

  BeantwoordenVerwijderen