vrijdag 24 mei 2013

Naar de dokter

Voor de derde keer zit ik in de wachtkamer te wachten op mijn beurt voor een echo die hier standaard samengaat met de mammografie. De eerste 2 keer moest ik na een paar uur onverrichter zake weer naar huis om de kinderen uit school te halen. “U bent om 10h00 uur aan de beurt” betekent “het is mogelijk dat u om 10h00 uur aan de beurt bent, het is evenwel waarschijnlijk dat u om 14h00 uur aan de beurt bent”. Bij de eerste afspraak met de kinderarts, 2 weken na onze aankomst in V. en nog geheel onbekend met het medisch systeem, zat ik 5 uur in de wachtkamer met zoon van 2,5 en dochter van 2 maanden. Honger, dorst, slaap, verveling, dan laat je na 5 uur niet meer rustig in je oren kijken. 

Ik zal straks wel rustig de echo ondergaan. Ik weet inmiddels dat ik weinig keuze heb: als ik de echo wil, moet ik wachten. Ook in het dure private ziekenhuis. Ik besloot 2 jaar geleden de publieke gezondheidszorg te proberen. Hoeveel ergerlijker kon het worden. Veel ergerlijker, bleek. Ik was weliswaar snel aan de beurt, maar werd naar huis gestuurd met wat pijnstillers en warme compressen voor een verrekte spier. Toen een week later bleek dat de verrekte spier in werkelijkheid gordelroos was, was er geen pilletje meer dat hielp en heb ik 2 maanden kruipend van de pijn voor huis en kinderen gezorgd. 

Als je hier ziek bent, ga je niet naar de huisarts die je vervolgens, indien nodig, doorstuurt naar de specialist. Hier bedenk je zelf wat er aan de hand zou kunnen zijn en vervolgens maak je direct een afspraak met de specialist. Eerst bel je op en word je op een lijst gezet voor een bepaalde dag. Op die dag moet je zo vroeg mogelijk - lees: 05h00 uur `s ochtends - langskomen (“nee mevrouw, dat kan niet telefonisch”) om je naam opnieuw op de lijst te zetten zodat je weet als hoeveelste je aan de beurt bent. Je maakt geen afspraak op een bepaalde tijd, maar een afspraak voor de ochtend of voor de middag en wie het eerst op de lijst komt, wie het eerst maalt. 

Weten als hoeveelste je aan de beurt bent, betekent echter geenszins weten hoe laat je aan de beurt bent. “De dokter begint om 14 uur” betekent “het is mogelijk dat de dokter om 14h00 uur begint. Het is evenwel waarschijnlijk dat de dokter niet om 14h00 uur begint”. En zo is het mij dus al meerdere malen overkomen dat de dokter om 14h00 uur zou beginnen, ik als vierde op de lijst stond en uiteindelijk om 01h30 aan de beurt was. Half 2 `s nachts. “Tja mevrouw, de dokter heeft erg veel patienten en werkt doorgaans tot 3 uur `s ochtends door. U zult gewoon moeten wachten.” Die afspraken liep ik mis. Om half 2 `s nachts slaap ik. 

Het laboratorium heeft ook een interessante werkwijze. Eerst trek je een nummertje. Vervolgens word je, na een gemiddelde wachttijd van anderhalf uur, naar het loket geroepen om te betalen. Vervolgens mag je weer gaan zitten en wacht je tenminste nog een half uur voor je nummer wederom op het scherm verschijnt en er daadwerkelijk bloedgeprikt wordt. En dat alles uiteraard op een lege maag. 

Inmiddels ken ik de kneepjes van het vak. Ik zorg dat ze me kennen en dat ze me aardig vinden. Zodat ik bij de gynaecoloog toch telefonisch op de lijst kan komen. Zodat de secretaresse van de kinderarts me opbelt 20 minuten voor we daadwerkelijk aan de beurt zijn en we gewoon thuis kunnen wachten. Zodat de endocrinoloog, die sinds kort als eerste arts afspraken op tijd maakt, me de felbegeerde eerste afspraak op de vroege ochtend geeft. Bij het laboratorium heb ik nog geen voet tussen de deur weten te krijgen, maar we hoeven er dan ook gelukkig maar zelden naartoe. En dat is ook de beste strategie gebleken: proberen zo min mogelijk naar de dokter te moeten. Tot nog toe lukt dat redelijk. We persen volop sinaasappels en duimen dat gezondheidsproblemen ons gespaard zullen blijven.
Mei 2013

3 opmerkingen:

  1. Ik glimlach spontaan omdat je je draai aan de dingen weet te geven... maar eigenlijk is 't een triest verhaal hé. Ik duim met jullie mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daarom lees ik dus graag mee ... het kan geen kwaad dat ons ogen soms eens wat meer open getrokken worden ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een toestand! En ja, wat hebben wij het goed hier! Maar jouw aanpak is vast de beste, en het kan niet moeilijk zijn om jou aardig te vinden toch? :-)

    BeantwoordenVerwijderen