woensdag 16 december 2015

De kerstboom battle

Of het niet leuk zou zijn als iedere klas een kerstboom zou versieren. Het voorstel was inderdaad best leuk. De meeste kinderen knutselen graag wat kerstversiering in elkaar die ze vervolgens zelf in de boom in hun klas mogen hangen. School ging akkoord met het voorstel en wees de oudervereniging aan als organisator. Dat bleek grote gevolgen te hebben. De oudervereniging besloot er namelijk een wedstrijd van te maken, en de hel brak los. De meest fanatieke ouder, lid van de oudervereniging, startte een whatsapp groep. Wij hebben twee kinderen op school, en dus werden we ongevraagd toegevoegd aan twee whatsapp groepen. Binnen een dag zat ik voor dochter`s klas op 465 en voor zoon`s klas op 679 berichten. Allemaal in het Russisch uiteraard en ik deed geen poging om de inhoud te begrijpen. Engels wordt geacht de voertaal te zijn op school, maar dat bleek van generlei betekenis in deze kerstbomenstrijd. Afgaande op de emoticons die veelvuldig aan de berichten werden toegevoegd, werd er een gepassioneerde discussie gevoerd. 

De eerste Engelstalige uitleg die ik na enkele dagen ontving, betrof de plannen voor dochter`s klas. Er werden diverse opties besproken, waaronder het importeren van een naar zeggen prachtige kerstboom uit de Verenigde Staten. Kosten: 150 dollar voor de kerstboom plus 150 dollar verzendkosten. Voor de versiering waren gedetailleerde instructies in de maak. Op mijn vraag of het niet het idee was dat de kinderen de versiering zelf zouden maken, werd mij uitgelegd dat versiering gemaakt door vijfjarigen per definitie niet mooi is, dat de klas wil winnen en dat het dus professioneel aangepakt zou moeten worden. Dezelfde mening was men toegedaan in zoon`s klas. Ons werd medegedeeld dat we op zondag verwacht werden voor een masterclass, waar de kinderen (lees: ouders) onder professionele leiding de decoratie voor de kerstboom zouden maken. Kosten: 15 dollar voor de masterclass en 50 dollar voor het materiaal. De kerstboom zelf zou een uitbundig met tule behangen constructie worden met subtiele kralenkettingen, sterren en blaadjes. 

Na dagen van eindeloze whatsapp discussies en hoogoplopende woordenwisselingen in de schoolgangen, werd uiteindelijk in dochter`s klas afgezien van de geïmporteerde kerstboom. In plaats daarvan zou een plaatselijke kunstenaar een boom van houten planken maken. Daarin fotos van de kinderen in houten kerstlijstjes (kosten: 10 dollar per kind) en vilten ornamenten die op een zaterdag in een masterclass gemaakt moesten worden (kosten 15 dollar). Voor de gezamenlijke cadeaus voor de juffen werden we geacht nog eens 30 dollar bij te dragen. We werden dus geacht twee vrije dagen op te offeren en 120 dollar te betalen voor een kerstboom waar de kinderen zelf uiteindelijk geen hand in zouden hebben en waar ze twee dagen naar zouden kunnen kijken, want twee dagen na het uitstallen van de bomen zou de vakantie beginnen. 

Wij weigerden op principiële gronden mee te doen, net als de weinige andere buitenlandse ouders. Met een andere manier van denken en niet gebukt gaande onder de zware sociale druk van de Russische whatsapp terreur, vonden wij het een belachelijke vertoning. Het versieren van een kerstboom was verworden tot een waar slagveld. Een brief aan de schoolleiding deed de directeur antwoorden dat het initiatief inderdaad enigszins uit de hand gelopen was (lees: volledig buiten controle geraakt door een aan waanzin grenzende competitiedrang), dat een eventuele financiële bijdrage geheel vrijwillig moest zijn en dat de bomen versierd moesten worden met door kinderhandjes gemaakte decoratie. Enkele dagen later werd er een brief verstuurd naar alle ouders waarin deze punten werden herhaald en waarin werd gesteld dat in iedere klas een wedstrijdleider zou worden aangewezen aan wie alle ouders ideeën voor de klaskerstboom zouden kunnen doen toekomen, waarna democratisch zou worden beslist over de uiteindelijke versie van de kerstboom. Tegen de tijd dat deze brief de ouders bereikte, waren de houten planken evenwel al verworden tot kerstboom en hing de tule al te pronken. 

Onze kinderen knutselden zelf thuis aan de keukentafel een prachtige kerstdecoratie voor hun kerstboom. Dochter`s foto hing braaf in een kerstlijstje in de boom (water bij de wijn), maar haar vilten kerstboompje versierd met kraaltjes was het enige versiersel dat was ontsproten aan de creativiteit en verbeeldingskracht van een vijfjarige. Zoon werd gevraagd om iets te maken voor bovenop zijn klaskerstboom. Dit initiatief kwam van een invloedrijke maar ondergronds rebellerende moeder. Ze moedigde ons aan om vooral veel kleur te gebruiken en zoon lekker zijn gang te laten gaan. Wat zij, gebukt gaande onder de Russische kerstbomenterreur, niet zelf kon doen, zag ze niettemin net zo graag gebeuren als wij. En zo maakte zoon een felgele vilten ster met glimmende plakkers voor bovenop de tule kralenboom die eruit zag als een ontplofte bruidstaart. 

Vandaag vond het befaamde winterfestival plaats. De school stond vol uitbundig versierde kerstbomen. Vóór de bekendmaking van de winnende boom zijn we naar huis gegaan en heb ik snel de whatsapp groepen van mijn telefoon verwijderd. Op naar een vredige kerst. 
December 2015
8 opmerkingen:

 1. Heel triest, daar zou ik mijn handen ook liever van afhouden! Maar wat een geweldig verhaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OMG! Wat een gedoe om kerstbomen! Hopelijk is alles daar ondertussen nog peis en vree. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O wat erg! Waar maken ze zich toch met z'n allen druk om. Dat wordt nog wat de komende jaren, ook als je Russisch verbetert zou je je gewoon van de domme moeten houden zeker op school ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. och ik vind het grappig en tragisch tegelijk :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op van afstand (!) is het wel grappig ... maar oh so happy dat ik hier niet middenin zat !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een verhaal en wat een gedoe om de kerstboom en dan die wedstrijd er omheen.laat die kinderen toch genieten van hun eigen werk zonder strijd van hogerhand

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verhaal, not the xmas spirit. Goed besluit. Wens je prachtige dagen toe. X

  BeantwoordenVerwijderen