woensdag 12 februari 2014

Bekentenis van een moeder

Tot mijn grote blijdschap waren onze beide kinderen niet gediend van de fopspeen. Mijn blijdschap kreeg echter een flinke domper toen dochter haar duim ontdekte en een fanatieke duimzuigster werd. Weliswaar alleen bij het inslapen, maar dan werd er ook met volle kracht tegenaan gegaan. Het duurde dan ook niet lang of de kloven stonden in haar duimpje. Geen probleem, vond dochter, en ze zoog tevreden door. Met argusogen hield ik haar voortandjes in de gaten en na verloop van tijd gebeurde het onvermijdelijke: de tandjes begonnen naar voren te staan. En ik wist: ik moet dit stoppen. Gezegend met een stel flinke voortanden die in mijn jonge jaren zo ver vooruit stonden dat ze permanent diepe groeven in mijn onderlip griefden, wist ik dat ik mijn dochter moest behoeden voor de wreedheid van pestende kinderen. Mijn dochter zou geen hazentanden krijgen en daar zou ik voor zorgen.

Ik naaide sokjes aan de mouwen van haar pyjama. Dit zorgde in eerste instantie voor door merg en been gaand gehuil, ein-de-loos lang. Daar was mijn moederhart niet tegen bestand. Toen ik deze aanpak nogmaals wilde toepassen toen ze wat ouder was, werden de sokjes er meedogenloos afgetrokken, afbeten, afgepeuterd. Tot zo ver de aangenaaide sokjes. Teveel kapotte pyjamas en het beoogde resultaat bleef uit.

Volgende strategie. Iets heel smerigs op de duim smeren. Maar de harde aanpak – peper, chili, sambal – kon ik niet over mijn hart verkrijgen en van koffie of nagellak verblikte of verbloosde dochter niet. Ik beloofde haar een nieuwe pyjama als ze met duimen zou stoppen. Maar ze wilde geen nieuwe pyjama, geen nieuwe knuffel, zelfs geen taartjes. Omkopen hielp niet en dochter, inmiddels ruim drie, duimde lustig door. 

Er zat nog maar één ding op. De pedagogisch volstrekt onverantwoorde aanpak. Ik zette dochter op haar stoel en ging tegenover haar zitten met een heel ernstig gezicht. Luister goed, zei ik, ik ga je vertellen wat er zal gebeuren als je blijft duimen. Je tanden zullen steeds verder naar voren groeien. Ze zullen steeds langer worden, zodat ze al gauw niet meer in je mond zullen passen. Vervolgens zal ook je bovenkaak mee naar voren gaan groeien. Met mijn stem, mimiek en handen schetste ik het beeld van een weerzinwekkende kruising tussen een bever, vogelbekdier, miereneter en heks, met gebochelde kaak en gruwelijk lange tanden. Haar ogen werden groot en als versteend keek ze me aan. Echt? Echt mama? Ik schaamde me diep, echt, maar antwoordde: Ja lieverd, echt.

De twee daaropvolgende nachten werd ze een paar keer wakker, riep me en vroeg: Echt mama? Echt? Ik hield haar vast, aaide over haar hoofd, zong haar in slaap, schaamde me diep, echt, maar antwoordde: Ja lieverd, echt. De derde nacht sliep ze weer als vanouds. En ze heeft nooit, nooit meer geduimd.
Februari 2014

13 opmerkingen:

 1. Ik vond het ook makkelijk dat de twee oudste geen tut hadden, de oudste was op geen enkel vlak een probleem. De tweede is een beetje hetzelfde verhaal als bij jou, alleen wat langer geleden dan :)
  Wij hebben het haar kunnen afleren met pleisters op haar duimen. De derde hebben we dan toch maar een tutje gegeven. Het bizarre is dat de jongens alle twee blokjes op de tanden moesten, en dochter niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och gij gemeen ding ;)
  De oudste had geen tut, het was werkelijk een baby die met niets te troosten was... De jongste heeft (voorlopig nog even) een tutje, man, wat was dat een gelukkig kindje. Dus ik zou zeker niet meer zomaar zeggen 'geen tut in huis'. Alle tandjes staan nog steeds zoals ze horen te staan, blij toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet hier wel hard lachen met dat idee van die sokjes ... hoe kom je er toch op ? Hahaha, gelukkig ben ik heel erg gespaard gebleven van duimzuigers, zo te lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet niet of ik mijn jongste dochter (nog steeds met haar acht jaren een fervent duimzuigster) met dit verhaal om de tuin kan leiden... Goed dat het jou wel is gelukt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet even terug komen op mijn reactie. Een paar weken terug is het me gelukt om mijn dochter van het duimen af te krijgen. Met een soortgelijk verhaal. Wellicht minder afschrikwekkend, maar voldoende om haar te laten besluiten niet meer met 'pop' en dientengevolge haar duim te laten slapen!! Hiep hoi!!

   Verwijderen
 5. Ik ben heel blij met de tutjes hier! Veel liever dat dan duimzuigen toch? Tutjes gaan mee met de sint, duimpjes, tja, dat ligt een beetje moeilijker hé.
  Eigenlijk moet ik er toch wel mee lachen hoor, met jouw verhaal over de gruwelijke gevolgen van duimzuigen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een goede opvoeding is belangrijk, leugen om bestwil dus ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd ik heb je genomineerd voor de Liebster Blog Award, hoe en wat kan je zien op mijn blog http://ikkeismooi.blogspot.nl/2014/02/liebster-blog-award.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach, wat ontroerend. Wat een tweestrijd moet dat voor je zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. :-) Ik kom heel toevallig op je blog terecht... heb meteen al enkele blogposts gelezen omdat je zo leuk en boeiend vertelt (ook meteen volger geworden!) wel knap dat jouw verhaal hielp! Ik heb tot mijn 18 op 2 vingers gezogen. Gelukkig hadden mijn tanden daarvan geen last maar ik denk dat zelfs dit stoute verhaal mij niet had geholpen. Gefeliciteerd aan de dochter want ik weet hoe moeilijk het is om van duim-of vingerzuigen af te raken! :-)
  En ik vergat nog te zeggen dat je leuke dingen maakt! Je jurkje van april is geweldig!
  grtjs
  Onliemie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hahahaha ... ik kan mij haar koppie helemaal voorstellen. Ik denk als mijn moeder deze tactiek had gebruikt dat ik wellicht ook gestopt was en niet meer geneigd zou zijn geweest tot mijn achttiende zo nu en dan voor comfort sake de duim te gebruiken...

  BeantwoordenVerwijderen