vrijdag 25 januari 2013

Haar ziel

Vaag zie ik haar gezicht. Ik bel via de computer, het beeld is niet scherp. Ik zie een glimlach om haar mond, maar verdriet in haar ogen. Het gaat wel hoor, zegt ze. Ik kom er wel overheen.
 
De belofte hield in “in goede en slechte tijden”. Het waren slechte tijden. Een eigen bedrijf in crisistijd. FinanciĆ«le spanningen. Het had zijn weerslag op haar fysieke welzijn, haar hoofd en lijf zochten naar manieren om de zorgen te behappen. Het leven zou leuker moeten zijn, zei ze. En toen zei hij: Ik weet niet of ik nog verder wil met jou. Zij zei: Waar twee ´kijven´ hebben twee schuld, ik wil voor ons vechten. Hij ook. Zei hij. Zij vocht, maar het tij zat niet mee. Het bleek stroom tegen; hij had gevoelens voor iemand anders. Zij zei: Ik wil voor ons vechten. Hij ook. Zei hij. Maar slechts een paar weken later zei hij dat het te lang ging duren, hij zag er geen toekomst meer in. Nog een paar weken later kwam zij er achter dat hij al maandenlang een verhouding had met een ander.
 
Hij kon blijkbaar niet het respect voor haar opbrengen om eerlijk te zijn. Maandenlange leugens. Maandenlang deelde hij klappen uit en fingeerde hij ruimte voor hoop. Zij vocht maar kon het onmogelijk winnen. Bedrog in zijn meest lafhartige vorm.
 
De waarheid kan pijn doen, maar leugens snijden in je ziel. Ik ben niet daar, zij is niet hier. Maar als ik weet dat ze slaapt, sluit ik mijn ogen. Ik strek mijn arm uit. Zachtjes pak ik haar ziel op. Langzaam breng ik haar naar mijn gezicht en druk er mijn wang tegenaan. Heel voorzichtig wrijf ik over de gewonde ziel. De tranen die uit mijn ogen rollen, vallen in de snede. Zacht kus ik haar ziel en fluister dat het allemaal beter wordt. Dan leg ik haar ziel weer terug. Ik kijk naar haar slapende gezicht en voel trots. Ze is zo sterk. Ik kom er wel overheen, zegt ze. De klap met het daadwerkelijke besef moet nog komen, maar ik kom er wel overheen.
 
Weet dat ook als de klap komt, ik ´s nachts mijn ogen dicht doe en je heel stevig vast hou, terwijl ik de tranen van je wangen kus.
Januari 2013  

4 opmerkingen:

  1. zooo herkenbaar! Maar dan ben ik de zij...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat erg zeg,ongelooflijk dat iemand waar je zoveel lief en leed mee hebt gedeeld in ene als een blad aan een boom kan omslaan(door de liefde voor een ander)Liefde maakt ECHT stekeblind!Wat heb je dit mooi neer gezet....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ... dat deze woorden veel steun mogen brengen ...

    BeantwoordenVerwijderen